Kako izabrati verenički prsten?

Ono što je potrebno da znate pri odabiru vereničkog prstena, jeste da prsten prilagodite senzibilitetu devojke kojoj je namenjen.

U našoj raznovrsnoj ponudi pronaći ćete veliki izbor modela, od diskretnog do veoma efektnog vereničkog prstenja.

Izbor kamena je takođe veoma važan detalj. Dijamant je uvek nepogrešiv izbor, bilo da je u pitanju beli brilijant, simbol večnosti i neuništivosti, stabilnosti i večne ljubavi; bilo da je u pitanju neki od dragog kamenja u boji koji su namenjeni malo hrabrijim damama.
Naravno, u našoj ponudi pronaći ćete i prstenje sa cirkonima, ukoliko je to Vaš prvi izbor.

Najčešća nedoumica pri odabiru prstena jeste veličina i bojazan da prsten neće biti u njenom broju. Neka Vas to ne brine, u našoj zlatari praktikujemo da nakon uručenja prstena dođete sa devojkom, po čijoj meri ćemo uraditi korekciju veličine, koja je besplatna.

Ono što je važno pri odabiru dijamantskog prstenja jeste da znate da karakteristike koje određuju cenu i vrednost brilijanata, a to su: Cut (brus), Color (boja), Clarity (čistoća), Carat (karat).

Cut (brus) je jedina karakteristika dijamanta, koju formira čovek koji bruši dijamant. Ona je veoma značajna, jer idealne proporcije kamena najbolje reflektuju svetlosne zrake i daju mu dijamantski sjaj. Najčešća vrsta brušenja je okrugla Round Brilliant Cut, i takav dijamant zove se brilijant.

Color (boja) – Dijamant je jedini dragi kamen koji se može naći u svim bojama spektra. Zabluda je da su dijamanti bezbojni, oni u sebi imaju primese žute, sive i braon boje. Najcenjeniji su bezbojni (jer su najredji), zatim roze, plavi i crveni. Takođe postoje i crni dijamanti.

Clarity (čistoća) – Dijamanti najčešće u sebi nose primese drugih minerala ili materija, tzv. inkluzije. Besprekorno čisti dijamanti su najređi i zbog toga su veoma dragoceni. Podrazumeva se da proces klasifikacije izvodi uz pomoć lupe koja uveličava 10 puta.

Carat (karat) – Karat predstavlja težinu dijamanata. Jedan karat iznosi 0,20 g. Vrednost dijamanta po karatu progresivno raste sa veličinom, pošto su veći dijamanti ređi.

BLOG

Pogledajte još