Zašto se rubin smatra draguljem kraljeva?

Vatreno crveni rubin – moglo bi se reći da ovaj kamen u svetu dragulja zauzima posebno mesto. Čak i naša duga istorija svedoči o tome da je rubin bio najdragoceniji dragulj, pa se čak i u Bibliji može videti zapis koji poredi cenu mudrosti sa cenom rubina. U Indiji, riubin je poznat pod nazivom “ratnaraj” što na drevnom sanskritu znači “kralj među draguljima”.

Možda ste već i čuli, ali rubinu se pripisuju mnoga svojstva i značenja, koja su uglavnom asocirana sa snagom i moći, ili simbolikom na koju navodi sama crvena boja ovog kamena. Ali upravo to je pitanje, da li je boja ono što volimo kod rubina? Lepota? Retkost, a samim tim i prestiž? Šta god da je to što nas mami kod ovog dragulja, jeste jedan od razloga što je smatran za simbol kraljeva, a njegov uticaj još uvek prožima ljude, jer predstavlja dragi kamen koji ne može da prođe nezapaženo.

Ako ste lično ljubitelj rubina i interesuje vas kraljevska simbolika ovog dragog kamena, u nastavku teksta ćete saznati sve o tome.

Šta je zapravo rubin?

U svojoj biti, i kada bi odlučili da posmatramo rubin isključivo kao mineral, ovaj dragi kamen predstavlja varijantu korunda, tačnije crvenu varijantu korunda, jer svaki drugi vid nazivamo safirom. Svoju jarku crvenu boju rubin duguje hromu, elementu koji sadrži u tragovima, a svoje ime latinskoj reči za crveno, odnosno “ruber”.

Kvalitet ovog dragog kamena se određuje prema nijansi, načinu brušenja i čistoći, dok se u najvrednije ubraja krv crveni rubin, koji je je i najređi i ima najveću vrednost, čak i kad su u pitanju drugi rubini sličnog kvaliteta.

Rubin za kralja

Mnoge drevne kulture su rubin smatrale kraljevskim simbolom, i to pre svega zbog njegove asocijacije sa moći, bogatstvom i zaštitom. Smatralo se da imati u posedu rubin znači da će sve što vlasnik rubina poseduje biti zaštićeno, i još i uvećano, što objašnjava zašto su često kraljevski pečatnjaci, krune i drugi nakit koji su nosili na sebi, često bili optočeni rubinima.

Sa svojim dubokim crvenim tonovima, rubin je predstavljao strast, moć, srčanost i veličanstvenost, a u drevnim predanjima je često dovođen u vezu sa zmajevima, mitskim bićima neizrecive snage i mudrosti. Upravo zbog svih ovih asocijacija, nositi rubin na bojnom polju značilo je nepobedivost, dok je njegovo nošenje u vidu nakita značilo blagostanje i bogatstvo. Iz svih ovih razloga, rubin je često ukrašavao kraljevske insignije, kako bi svog nosioca sačuvao i zaštito, naročito u vreme rata.

Upravo jedan takav rubin se nalazi u centru britanske imperijalne krune, kao simbol moći i bogatstva nacije, a u hindu religiji postoji Kalpa drvo koje umesto plodova, rađa upravo rubine, kao ultimativnu ponudu za bogove. Prema hindu mitologiji takođe postoji predanje koje kaže da onaj koji daruje boga Krišnu sa velikim rubinom, biće reinkarniran kao imperator, a ukoliko pokloni manji dragulj, rodiće se kao kralj.

Arapsko predanje, s druge strane, pridaje poseban značaj snovima u kojima se javljaju rubini, pa tako smatraju da, ako kralj sanja krunu optočenu crvenim draguljima, to predskazuje veliki uspeh i bogatstvo, kao i da će ga se njegovi neprijatelji više plašiti i više ga poštovati, a u drugim slučajevima može značiti plodnu godinu, naročito ako se kraljevina bori sa glađu. Tumačenje je uglavnom zavisilo od toga šta sam kralj priželjkuje, i koje su potrebe zemlje kojom vlada.

Mistika rubina i čemu je duguje?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti kao što bi recimo iz topa mogli da kažemo zašto su dijamanti večni, ili zašto su biseri simbol elegancije. Neosporno je da rubin sam po sebi predstavlja upečatljiv dragi kamen, koji ne može ostati neprimećen. To prevashodno duguje svojoj krv crvenoj boji, zbog koje i jeste asociran sa osobinama i delima koja život znače.

Nekada se verovalo da sjaj rubina izvire iz njega samog, odnosno da je rubin na na neki način “živ” i da predstavlja izvor vatre i svetlosti koja postoji sama za sebe. Ono što je takođe interesantno jeste da simbolika rubina nije ukorenjena ni u čemu negativnom, i da deluje da kao je u ovom kamenu sakupljen značaj svega za šta se na ovom svetu vredi boriti, i kao i blagostanje i dobro kom svi stremimo.

S obzirom na istoriju koju ima, možda i nije toliko čudno što se oko njega isplela tolika aura misterije, ali činjenica je da svako od nas želi najbolje za sebe, pa ne treba da čudi što su ljudi, kao vizuelni tipovi, odabrali baš dragulj crvene boje da ih štiti od zla, i donese sreću i bogatstvo.

U slučaju da i vi spadate u dame koje veruju u mistiku i simboliku rubina, u Infini zlatari možete naći komade nakita, naročito unikatno prstenje, optočene rubinima koji će učiniti da se osećate kraljevski i moćno, kako to među dragim kamenjem samo rubin može da uradi.

BLOG

Pogledajte još